Boğaza yabancı bir cisim kaçması sonucu acilen yapılan heimlich manevrası ile hayat kurtarılabilir. Peki, heimlich manevrası nasıl yapılır? Detaylar yazımızda.
Son zamanlarda sıkça gündeme gelen Heimlich manevrası, 1974 yılında Amerikalı doktor Henry Heimlich tarafından keşfedilmiştir. Ülkemizde hemlik manevrası da denilen bu hareket ile solunum yoluna takılıp tıkayan herhangi bir cismin çıkartılması ve kişinin hayatının kurtulması amaçlanır. 2016 yılında hayatını kaybeden doktor Henry Heimlich’in bu teknik ile yalnızca ABD’de binlerce kişinin hayatını kurtardığı belirtiliyor. Uzun yıllardır kullanılan bu teknik, özellikle acil durumlarda görev alan polisler ve sağlık ekipleri ilk sırada olmak üzere birçok meslek grubuna temel ilk yardım eğitimi olarak öğretiliyor.
Yetişkin veya çocuklarda yabancı cisim boğulmaları çoğunlukla yemek masasında olabilir. Yanı sıra çocuklarda para veya oyuncak parçası gibi cisimlerin yutulması sonucu da tıkanmalar yaşanabilir. Boğaza kaçan cisim soluk borusuna kaçıp kısmen veya tamamen tıkayarak solunumu kesebilir. Tam tıkanmalarda cisim çıkarılmadığı zaman ölüm oranı çok yüksektir. Tıkanma esnasında kişide görülen belirtiler ise şu şekilde olabilir:
Bu yüzden bu belirtileri olan bir kişiye acilen heimlich manevrasının doğru bir şekilde yapılması gerekir.
Bilinci açık bir kişiye heimlich manevrası şu şekilde yapılır:
Solunum yolu tıkanan bebek çok küçükse ve karına bir basınç uygulanamıyorsa izlenmesi gereken acil müdahale adımları şu şekildedir: