Kaza veya ani gelişen bir sağlık sorunu karşısında kişilere yapılan acil ve hayat kurtarıcı müdahalelere ilk yardım denir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ölüm riski olan bir kazazede veya hasta kişi 5 dakika içerisinde sağlık kuruluşuna yetiştirilirse %70 oranında kurtarılabiliyor. Bu oran 25 dakika içinde %50'ye 1 saat içinde ise sıfıra düşüyor. Bu nedenle acil yapılan bilinçli bir ilk yardım müdahalesi hayat kurtarır!
Herhangi bir kaza veya sağlık problemi sonrasında olay yerine sağlık görevlileri gelene kadar, kaza geçiren kişilere mevcut araç gereçle yapılan hayat kurtarıcı veya durumlarının kötüye gitmesini engelleyici acil müdahalelere ilk yardım denir.
Bu bilinçli müdahaleleri belirli bir eğitim sonunda ilk yardım sertifikası alarak yapan kişiye ise ilk yardımcı denir. Bu yüzden herhangi bir yanlış eylem yapmamak için kaza geçiren kişilere yapılan müdahaleleri ilk yardımcı olan kişilerin yapması oldukça önemlidir.
Olay yerinde acil bir şekilde yapılan önemli uygulamalar olan ilk yardımın öncelikli amaçları bulunur. İlk yardım yaparken öne çıkan 3 ana öncelik şu şekildedir:
Bu öncelikler sağlandığı takdirde gelen sağlık ekiplerinin olaya daha hakim ve emin bir şekilde müdahale etmesi sağlanır.
İlk yardımın temel uygulamaları; koruma, bildirme ve kurtarma (KBK) olarak mevcuttur.
Koruma: Kaza sırasında mevcut durumun daha da ağırlaşmaması için güvenli bir çevre oluşturulmasıdır. Şayet bir kaza mahali varsa yapılması gerekenler şu şekildedir:
Bildirme: Çok hızlı bir şekilde 112 sağlık ekiplerine haber verilmelidir. 112’ye bilgilendirme detaylı bir şekilde yapılmalıdır.
Kurtarma: Olay mahalinde bulunan hasta veya yaralı kişilere hızlı fakat sakin bir biçimde müdahale yapılmalıdır. İlk yardım biliniyorsa hastanın durum değerlendirmesi yapılarak uygulanmalıdır. Eğer ilk yardım bilen biri yoksa hasta yerinden kımıldatılmadan herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.
Olay yerinde veya acil bir sağlık sorununda ortamdaki telaşlı ve kaygılı olurlar. Bu yüzden böyle bir ortamda ilk yardımcı sakin ve kararlı bir şekilde olaya doğru müdahale etmelidir. Bunun için ilkyardım yapan kişide bulunması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:
İlk yardımcının doğru yaptığı her hamle kaza geçiren veya hasta kişinin yaşama tutunmasına büyük oranda katkı sağlar. Bu yüzden bireyler öncelikle yakınlarının güvenliği ve vatandaş olmanın bir gereği olarak temel ilkyardım bilgisine sahip olmalıdırlar.