
Dr. NECİP YARIZ
06 Temmuz 2023
4 dk
06 Temmuz 2023
4 dk
06 Temmuz 2023
Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
Şeftali, hem lezzetli bir meyve olarak tüketilebilir hem de sağlığımız için birçok fayda sağlar. C vitamini, antioksidanlar, lif ve diğer besin maddeleri açısından zengin olması, onu sağlıklı bir seçenek haline getirir. Yaz mevsiminde taze ve tatlı şeftalileri tercih ederek sağlığımızı destekleyebilir ve yazın tadını çıkarabilirsiniz. Faydalarını genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
Cilt sağlığına faydalıdır.
Mineral ve vitamin içerir.
C vitamini açısından zengindir.
Mideye iyi gelir. Mide rahatsızlıklarını yatıştırır.
Antioksidan özelliği mevcuttur.
Böbreklerin çalışmasına olumlu katkı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Lifli yapısı ile bağırsakların daha iyi çalışmasına yardım eder.
Şeftaliyi taze olarak tüketmek, en fazla faydayı elde etmenizi sağlar. Bunun yanı sıra, smoothie'lerde, salatalarda veya tatlılarda kullanarak da şeftalinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Ancak, sağlık durumunuza bağlı olarak herhangi bir yeni besin eklemeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir
Şeftalilerin Besin Değerleri Nelerdir?
Orta büyüklükte bir şeftalinin yaklaşık besin değerleri:
Kalori: 50
Protein: 1.4 gram
Yağ: 0.4 gram
Karbonhidrat: 11.6 gram
Lif: 2.2 gram
Şeker: 13.7 gram
Kalsiyum: 7 mg
Demir: 0.4 mg
Potasyum: 228 mg
C vitamini: 6.6 mg
A vitamini: 326 IU
Bu değerler, ortalama bir şeftalinin besin içeriğini yansıtmaktadır. Besin değerleri meyvenin büyüklüğüne, türüne ve olgunluk seviyesine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, şeftalinin besin değerleri değişebilirken, yukarıdaki değerler genel olarak şeftalinin içerdiği besinlerin bir özetidir.
Günde Ne Kadar Şeftali Tüketilmelidir?
Günlük şeftali tüketimi kişinin genel sağlık durumu, beslenme ihtiyaçları ve diğer besinlerle birlikte alınan diğer gıdalarına bağlı olarak değişebilmektedir. Sağlıklı yetişkinler için günlük olarak 1-2 adet şeftali tüketebilirler.
Şeftali, sağlıklı bir meyve olmasına rağmen, aşırı tüketildiğinde fazla miktarda şeker alımına neden olabilir.. Bu nedenle, şeker hassasiyeti olan veya diyabet gibi bir sağlık durumu olan kişilerin şeftali tüketimini sınırlamaları veya diyetlerine uygun olarak ayarlamaları önerilmektedir.